UNESCO Világörökség

Az UNESCO Világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, amelyeket a Világörökségi Bizottság a Világörökségi Programba felterjesztett.

A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele.

A „kiemelkedő egyetemes érték” az a központi elv, amely alapján egy helyszín felkerülhet a Világörökség Listára. Azaz rendelkezik valami egyedi, minden más helyszíntől különböző tulajdonsággal, értékkel, amely egyúttal az egész emberiség örökségeként jelentős, fontos.

A Hortobágyi Nemzeti Park esetében ezt az egyediséget és jelentőséget az jelenti, hogy a terület egy pásztortársadalmak által formált kultúrtáj, amely máig hordozza a több ezer éves hagyományos tájhasználat ép és látható nyomait, példázva egyúttal az ember és természet közötti harmonikus kapcsolatot.

A Hortobágyi Nemzeti Park- a Puszta 1999-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

A hazai világörökségi értékek külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva megkapták a Hungarikum címet, amelynek elismeréséül 2013. december 3-án a Budapesti Operettszínházban vehette át a HNPI akkori igazgatója a címmel járó kisplasztikát.

Az embléma a kulturális és természeti értékek kölcsönösségét, kapcsolódását szimbolizálja: a középső négyzet az emberi kéz alkotása, míg a kör a természetet jelzi, ám a kettő szervesen összekapcsolódik. Az embléma kör alakja a Földre utal, de a védelem, megőrzés szimbóluma is egyben.

A Hortobágy községben található, a világörökségi címet megörökítő emléktábla kőlapját akár tájidegennek is gondolhatnánk, ám a szomolyai kőbányából származó dácittufa szolgált a Kilenclyukú híd építőanyagául is, ilyen értelemben tehát autentikus.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support