Tisza-tó

Tisza-tavi Vízi Sétány – 2000 lépés a víz felett

Amikor egy erdő-fürdőn átadjuk magunkat a természetnek, és hagyjuk, hogy a növények közötti barangolás felfrissítsen bennünket, egyre népszerűbb rekreációs program. Ezen a tanösvényen a vízparti növények nyújtotta feltöltődés lehetséges.

A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A sétány a poroszlói Fűzfa Kikötőből induló menetrend szerinti csónakjáratokkal közelíthető meg. A sétányon elindulva kirándulás tehető gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, vízi növénytársulások mentén a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs táblák segítik.

Bővebb információ:

Fűzfa Kikötő és Pihenőpark (Poroszló)

Cím: 3388 Poroszló, Kossuth Lajos út 81.

Tel: +36 36/553-008

E-mail: hotel@ertank.hu

Tisza-tavi Ökocentrum

Egy séta tokhalak és vizák között, vagy akár részvétel vidrák etetésében? Lehetséges.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont. Igazi látványosság, mely szórakoztató módon modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely közel 1 millió liter össztérfogatával és a bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt. 

Bővebb információ:

http://www.tiszataviokocentrum.hu/

3388 Poroszló, Kossuth Lajos út 41.

+36 36 553 033info@tiszataviokocentrum.hu

Bringázás a Tisza-tónál

A Tisza-tavat körbebringázni különleges természet-élmény, hiszen emelkedőktől mentes a terep és könnyed tempó mellett is rengeteg látnivalót bele lehet sűríteni egy-két napba. 

A krékpárút a tavat körbeölelő gáton fut végig, így egész utuk során gyönyörködhetnek a nagy vízfelületben. Családoknak a kényelmesen, nagyjából 4 óra alatt teljesíthető kis kör végigtekerése ajánlott, amely azt jelenti, hogy nem tesszük meg a teljes kört a tó körül, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat. A nagy kör 67 km és kb. 8 óra alatt teljesíthető. Érdemes betérni a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumba is, mert itt kerékpárt is bérelhetnek, illetve minden felszerelést megtalálnak, amire csak szükségük lehet.

Kiskörei Hallépcső

Ökológiai szempontból kulcsfontosságú a Kiskörei Hallépcső, amely biztosítja a folyamatos vízellátást a Tisza-tó és a Tisza között. A csatorna 1,5 km hosszú. Kerékpárral vagy gyalogosan érdemes megközelíteni.

Kiskörei Vízerőmű

A Tisza-völgyében a Kiskörei Vízlépcső és a vele összefüggő öntözőrendszer megépítése további jelentős lépés volt a folyóvíz komplex hasznosítására.

A vízlépcső három egybeépített főműtárgyból duzzasztómű, hajózsilip, vízerőmű és a hullámtéri duzzasztóból, valamint az egyéb csatlakozó létesítményekből áll. A három főműtárgyat a hullámtérben, árvízi körtöltéssel védett közös munkagödörben építették meg.

A vízerőmű épületrészébe épített négy vízszintes tengelyű csőturbina újszerű, Magyarországon első ízben alkalmazott megoldást jelentett. A kisesésű folyami vízerőműveknél alkalmazott függőleges tengelyelrendezéssel szemben előnyt jelentett az építési méretek fajlagos csökkenése és a kedvezőbb hatásfok elérése.

A vízlépcső építésének előkészítő munkáit már 1967-ben megkezdték. Ide sorolták a hullámtérben épülő mű árvízvédelmét szolgáló körtöltés megépítését is. A vízépítési műtárgyak 1973-ban, a vízerőmű technológiai berendezései 1974-ben készültek el.

Sarud- Élményfalu

Az Élményfalu elkötelezett célja a falusi élet értékeinek, hagyományainak megőrzése, a természet megóvása és olyan élmények biztosítása az ide látogatóknak, amelyekre garantáltan jó lesz visszaemlékezni.

Strandoljon, ugráljon vagy másszon falat a KalandParton, lovagoljon Hucul lovakon, vitorlázzon, kerékpározzon vagy béreljen más sporteszközöket, fedezze fel a természetet!

További információ:

Tel: +36 (30) 377-2255

E-mail: sarud@elmenyfalu.hu

Tiszavirág Ártéri Sétaút 

A Sétaút a tiszaörvényi Szabics Kikötőből a belépőjegy megváltása után egy rövid csónakázással érhető el. A Sétaút egész évben látogatható. A 2000 m hosszú tanösvény a tiszavirág (kérész) életét, fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát mutatja be. Madármegfigyelő tornyai és a séta végcélját is jelentő belső tó, a Göbe halászladikjai is igen népszerűek.

További információ és még több programlehetőség:

Szabics Kikötő és Szabadidőpart – Tiszafüred-Örvény

GPS: 47.60453 20.71153

Tel: +36 30 954 8620

E-mail: info@szabicskikoto.hu

Tisza-tó Tanösvény- Örvényi Pákász Tanösvény

További információ és még több programlehetőség:

Szabics Kikötő és Szabadidőpart – Tiszafüred-Örvény

GPS: 47.60453 20.71153

Tel: +36 (30) 954-8620

E-mail: info@szabicskikoto.hu

A tanösvény az ártéri erdő újabb, egyedülálló csodáit tárja látogatói elé, és hozzájárul egy már-már elfeledett mesterség újbóli megismeréséhez. A pákász tanösvényen megtudhatjuk, hogy kik voltak a pákászok. Vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak? Honnan ered maga a pákász kifejezés? Hogyan lehet háló nélkül halat fogni? És sok egyéb kérdésre is választ kapunk a tanösvény bejárásával.

Babamúzeum- Abádszalók

A múzeum legnagyobb részét a népviseletbe öltözött babák foglalják el. Steigauf Józsefné kutató és készítő munkájának eredményeként a Kárpát-medence és a Föld több mint 60 országának jellegzetes népviseleteiből több mint 700 rend ruhájának hiteles kicsinyített mása tekinthető meg három helységben az 56 cm-es méretű babákon.

További információ:

5241 Abádszalók, István király út 41.
Tel: +36 (59) 355-383, +36 (20) 669-4474
Steigauf Józsefné

Keressék bátran a helyi Tourinform Irodákat is bővebb információért!

Tourinform Poroszló (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-poroszlo-62)

Tourinform Tiszafüred (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-tiszafured)

Tourinform Kisköre (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-kiskore-40)

Tourinform Tiszacsege (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-tiszacsege-113)

Tourinform Abádszalók (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-abadszalok-115)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support