T-34 Tank

Tudja Ön, hol áll meg talán a legtöbb Hortobágyra látogató ember? A 33-as főút mentén, a település határába 1978-ban állított T34-es tanknál, ami a II. világháborúban, 1944-ben zajlott hortobágyi tankcsatának állít emléket.

  1. októberében zajlott le a II. világháború egyik legnagyobb páncélos ütközete a magyar és német hadosztályok, valamint a Malinovszkij marsall által vezetett szovjet seregek, a 2. Ukrán Front egységei között. A németek igyekeztek feltartóztatni, visszaszorítani a támadó szovjet csapatokat, de alulmaradtak. A szovjet győzelem emlékére egy T34-es tankot állítottak a csatára emlékezve, egy olyat, mint amilyenekkel annak idején ott harcoltak. A hatalmas hortobágyi puszta kiváló adottságokkal bírt a gépesített csapatok felvonultatására. Magyar részről az I. Magyar Királyi Páncéloshadosztály – s azon belül a 16. Póthadosztály, azaz a rétsági harckocsi zászlóalj – küzdött a csatában. Az ütközet egyes kutatások szerint 1944.október 14-től 19-ig, más adatok szerint október 9-től 20-ig tartott. A harcban többek között  szovjet gyártmányú T34-es és német Pz-IV típusú tankok vettek részt. A sokszoros túlerőben lévő szovjet, és a Malinovszkij oldalán harcoló román csapatok felmorzsolták a német és magyar páncélos egységeket. Egyes kutatók szerint a hortobágyi tankcsatának döntő következménye volt Magyarország történelmére, hiszen ekkor ért meg Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzóban a háborúból való kiugrási kísérlet szándéka. Horthy 1944. október 15-én tette közzé kiáltványát a háborúból való kilépésről. Az orosz konzulátus a kihelyezett tankot teljes körűen felújította. A megemlékezést magyar, angol, illetve orosz nyelvű tájékoztató  Taniktáblák is jelzik. 
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support