Szálkahalmi tanösvény

Hogy mi olyan jellegzetes a pusztán? Hogy a szikes földnek mik a sajátosságai? Melyek azok a szívós növények és állatok, amik nem csak hogy megélnek itt, de a fennmaradásuk záloga is ez a terület. Kérdést kaphat ezekre a válaszokra, aki végigmegy a Szálkahalmi tanösvényen.

A Szálkahalmi tanösvény a hortobágyi szikes élővilágot mutatja be. Kiváló helyszín, ha a szikesekre jellemző talajfelszíni formákat, növényeket és állatokat szeretnénk megismerni.

A tanösvény a nevét a mellette található halomról kapta, amelyet kurgánnak is neveznek. Az ilyen halmokat temetkezési céllal építették 3-4 ezer évvel ezelőtt, majd tájékozódási pontként is használták. Ez a halom a debreceni és újvárosi határvonalon fekszik, neve pedig a 2 város civakodásának állít emléket, mivel mindig szálka volt az érintettek szemében.

A tanösvény mellett terül el a Szálkahalmi erdő, amely kiváló lakóhelyet nyújt több madárfajnak is a fészkelésre. Itt található Magyarország egyik legnagyobb vetési varjú telepe. A varjak elhagyatott fészkeiben szívesen fészkelnek egyéb madarak is, mint például a vörös és a kék vércse, vagy az erdei fülesbagoly.

Tavasszal a tanösvény környékét víz borítja, mocsaras területek alakulnak ki, ami új madárfajokat vonz. A nyári ludak párzási időszakukban gyakran megfigyelhetők, de a nagy kócsagok, kis kócsagok, egyéb vadlúdfélék is szívesen töltik itt idejüket táplálkozás céljából. Már autózás közben is csodás madárparadicsom tárul a látogatók elé, amikor megközelítik a tanösvényt.

A szikes puszta egyik legjellemzőbb emlőse az ürge, ami a ragadozó madarak egyik kedvenc prédája. Ezeket a kis emlősöket is megfigyelhetik a tanösvényen.

Ősszel több tízezer madár vonul keresztül a Hortobágyon, így a tanösvény környékén gyakran láthatnak darvakat, vadludakat, récéket. Télen is érdemes erre járni, mivel a rétisasok gyakori vendégek a hidegebb időkben, de megcsodálhatják a téli kenderikéket és hósármányokat is.

Jegyárak:

A tanösvények, bemutatóterületek nemzeti parki belépőkártyával látogathatóak.

Nemzeti parki belépőkártya
Jegytípus Napi jegy Heti jegy Éves jegy
Felnőtt     2 300 Ft    6 500 Ft      30 000 Ft 
Gyerek/diák/nyugdíjas     1 500 Ft    3 900 Ft 
Családi (2 felnőtt, 2 gyerek)     5 700 Ft   15 600 Ft 

Belépőkártya váltható: 

  • Halászbárka Halastavi Fogadóközpont
  • Tourinform Hortobágy irodája a Hortobágyi Csárda épületében
  • hnp.jegy.hu

Megközelítés:  Autóval a 33-as főút 79-es kilométerkő közelében lévő parkolóból gyalogosan kiindulva.

GPS: 47.575236, 21.243314

Látogatási szabályzat: https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/oldal/latogatasi-szabalyzat 

Letölthető e-book: https://www.hnp.hu/uploads/documents/szalkahalmi-tanosveny-e-book2.pdf

További információ:

Tel.: +36 (52) 589-000

E-mail: info@hnp.hu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support