Pusztai Ízek

Hajdan a pásztorok, akik egész nyáron kinn tartózkodtak a pusztában állataik mellett hűtés híján nem romlandó alapanyagokból voltak kénytelenek elkészíteni mindennapi ételüket, melynek ízletesnek, ugyanakkor laktatónak is kellett lennie, hiszen bográcsuk csak ritkán látott húst. 

A hortobágyi pásztorság jellegzetes és máig kedvelt fogásai a slambuc, a szürkemarha gulyás, vagy a birkapörkölt, mely Hortobágyon szigorúan rackából készül, s melyeknek receptjei álljanak itt azok számára, akik kedvet kapnak elkészítéséhez. Ide kívánkozik még a csak nevében Hortobágyhoz kötődő hortobágyi húsos palacsinta is, hiszen közismert, hogy a fent nevezett ételt az 1958-as világkiállítás után kapta szárnyra a világhír, mikor is erre az alkalomra készítette el egy magyar szakács, a névválasztás pedig pusztán marketingfogás volt. 

Alapanyagok

Hortobágyi receptek

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support