Pusztai Ízek
Hajdan a pásztorok, akik egész nyáron kinn tartózkodtak a pusztában állataik mellett hűtés híján nem romlandó alapanyagokból voltak kénytelenek elkészíteni mindennapi ételüket, melynek ízletesnek, ugyanakkor laktatónak is kellett lennie, hiszen bográcsuk csak ritkán látott húst.
A hortobágyi pásztorság jellegzetes és máig kedvelt fogásai a slambuc, a szürkemarha gulyás, vagy a birkapörkölt, mely Hortobágyon szigorúan rackából készül, s melyeknek receptjei álljanak itt azok számára, akik kedvet kapnak elkészítéséhez. Ide kívánkozik még a csak nevében Hortobágyhoz kötődő hortobágyi húsos palacsinta is, hiszen közismert, hogy a fent nevezett ételt az 1958-as világkiállítás után kapta szárnyra a világhír, mikor is erre az alkalomra készítette el egy magyar szakács, a névválasztás pedig pusztán marketingfogás volt.