Pusztai fogatozás

Érezte már a puszta virággal és fűvel teli illatát? Látta már a nyári melegben hullámzó délibábot, a távolban felsejlő szilaj gulyát, a láthatatlan erőtől jobbra-balra hömpölygő rackanyájat, a sárban hűsölő bivalyokat? Hallotta már a messzi kolompszót, a vágtázó lovak patájának dübörgését, a karikások egy ütemre csattanó hangját? Ismeri az ősszel a hajnali párától csillogó ökörnyálat, a szél hajtotta ördögszekeret? Látogasson el Hortobágyra a nagy múltra visszatekintő Mátai Ménesbe, ahol szekértúránk során találkozhat az élménnyel, mely költőinknek és festőinknek adott ihletet!

A kiránduló itt lovaskocsin barangolva ismerheti meg régi magyar háziállatainkat, rackanyájjal, szürkemarha gulyával, nóniusz ménessel, bivaly gulyával találkozhat. A csikósbemutató közben rácsodálkozhat a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, bepillanthat az őseik mesterségét mind a mai napig eredeti formában űző csikósaink tudományába, felbukkan a Petőfi verséből ismert ökörfogat is. A program befejeztével sétálhat egyet a ménes istállóiban, benézhet K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyébe, akitől a feketekerámia készítés fortélyait lesheti el. Pusztai fogatozás előtt, vagy után betérhetnek a ménes területén található Nyerges Presszóba egy frissítőre, vagy kávéra, ahol egyedülálló módon, egy üvegfalon keresztül nyerhetnek betekintést a ménes központi istállójának mindennapjaiba. A fogadó épületben egy lovakhoz kapcsolódó kiállítás és egy kis ajándékbolt várja a látogatókat.

 

Kedves Vendégeink!

 

Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy 2021.november 1-jétől a Mátai Ménesben a pusztai fogatozás program szünetel. Várhatóan 2022. március 15-én indul újra a program.

A Mátai Mánes istállói munkaidőben 10 órától 14 óráig ingyenesen látogathatók.

 

 

 

 

Jegytípus Jegyár
Felnőtt 3700 Ft/fő (amely tartalmaz egy 400 Ft értékű kupont. A kupon a Nyerges Presszóban vagy az ajándékboltban levásárolható.)
Gyerek (6-18 év között) 1600 Ft/fő
Gyerek (6 év alatt) ingyenes
Családi (2 felnőtt+ 2 gyerek) 20% kedvezmény a teljes árú jegy árából

Indulási időpontok:

április 1. – október 17. 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 óra
március 15–31. , október 18–31. 10.00, 12.00, 14.00 óra

Időtartam: 70-80 perc

Fizetési lehetőségek: készpénz (HUF és EURO), bankkártya, Szép kártya szabadidő zseb

Megközelítés: Hortobágy településről a Kilenclyukú hídtól 3,5 km-re a települést elhagyva a híd után jobbra a kövesúton

GPS: 47.354003, 21.92389

Indulás helyszíne: Mátai Ménes, Nyerges Presszó

Parkolási lehetőség: a Nyerges presszónál és az ajándékboltnál lévő parkolóban.

Programjainkat az időjárás függvényében tartjuk meg, a programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Kérjük kedves vendégeinket, hogy 20 perccel az indulás előtt legyenek az indulás helyszínén.

Csoportok részére egyeztetés, írásos bejelentkezés szükséges és egyéni vendégeink részére telefonos egyeztetés ajánlott.

További információ:

Telefon: +36 70 492 7655

E-mail: mataimenes@hortobagy.eu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support