Meggyes Csárda Kiállítás

A Meggyes Csárda a Tiszafüred és Kócs határát jelölő hasonnevű halom tövében épült a XVII. sz. utolsó évtizedeiben. A jelenlegi épületet a korábbi leégése után Tiszafüred város tanácsa építtette 1760-1770 között. 1902-ben kétezer koronáért Czinege János kondás számadó vásárolta meg, a későbbi híres gulyásszámadó, „Gróf Czinege” édesapja.

Az egykori Sóút mentén létesült, de a múlt század elején kijelölt új nyomvonal miatt mára a közúttól távolabb esik. A pusztai környezetben található csárda kiállítása a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárda szobáját mutatja be.

A Meggyes Csárda a füredi, ohati és az egyeki csendőrjárőrök éjszakai találkozóhelye volt, mégis kötődik hozzá betyártörténet is. A csárda működési engedélyét 1952-ben bevonták, és hamarosan a Hortobágyi Állami Gazdaság raktára lett. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alapítása után egyik legfontosabb feladatának tekintette a Meggyes Csárda megmentését: 1975-ben felújította és múzeummá alakította. A csárdamúzeum három helyiségének kialakítása és a belső berendezése a Meggyes Csárda századfordulós életét és hangulatát idézi vissza.

Megközelítés:

A 33-as főút mentén a 60. km lekanyarodva kizárólag gyalogosan vagy kerékpárral, földúton. (A megközelíthetőség időjárásfüggő!)

GPS: 47.548036, 20.928650

Árak:

A múzeum nemzeti parki belépőkártya megváltásával látogatható.

Jegytípus Napi jegy Heti jegy Éves jegy
Teljes árú               2 300 Ft        6 500 Ft          30 000 Ft 
Gyerek/diák/nyugdíjas               1 500 Ft        3 900 Ft 
Családi (2 felnőtt, 2 gyerek)               5 700 Ft        15 600 Ft 

Belépőkártya váltható: 

Nyitvatartás:

Április és október között előzetes bejelentkezéssel, illetve a meghirdetett túráinkon is megtekinthető.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support