LÁTNIVALÓK ETALON

Vízhordók szobra

Hortobágy település központjában számos köztéri szobor látható, melyek nagy része Somogyi Árpád Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai. A hortobágyi pusztához kötődő hétköznapi életet és embereket megörökítő realista alkotások egyike a Kilenclyukú híd mellett álló Vízhordók szobra. Az 1983-ban készült szoborcsoport helyi parasztasszonyokat ábrázol, akik az életet jelentő vizet szállítják egyik helyről a másikra. Az alkotás, bár népszerű fotós helyszín a Hortobágyra látogatók körében, mégis pesszimista szemléletű, a paraszti élet reménytelenségének szimbóluma.

 

Három pásztor szoborcsoport

Szintén Somogyi Árpád alkotása a település másik ikonikus szobra, mely három egymással szemben ülő pásztort ábrázol. A Pásztormúzeum közelében 1983-ban elhelyezett alkotás az ősi pásztormesterséget idézi meg. A szoborból több példány is ismert, egy Kecskeméten, egy Dallasban, egy pedig Los Angelesben található, 40 cm-es kicsinyített változata pedig az Égerházi Imre Galériában került kiállításra.

 

Pásztorfiú szobra

A Pásztormúzeum előtt 1968 óta áll a pásztorkalapban, bő gatyában ülő pásztorfiú bronzszobra, mely a rideg körülményekhez szokott pusztai embert ábrázolja. A szobor szintén Somogyi Árpád szobrászművész alkotása.

 

A Gulág áldozatainak emlékművei

Hortobágy történetének szomorú időszaka volt az 1950-es évek eleje, amikor több ezer embert hurcoltak el és kényszerítettek munkatáborokba a környéken. Emléküket több köztéri alkotás őrzi a településen. 

 

Az egyik emlékmű a 33-as út mentén látható emlékkereszt, Haranghy Sándor építőművész vasúti sínekből készült alkotása. Az 1990-ben avatott emlékművet az alkotó „A Hortobágyi Kényszermunka Táborokba Elhurcoltak Emlékére” ajánlotta.

 

Hortobágy Borsós településrészén egy másik, fából készült emlékmű is áll a Gulág áldozatainak emlékére. Az egykori borsósi kényszermunkatábor helyén 2003-ban, a kitelepítések 50. évfordulójára emelték az emlékművet, melynek alkotója Sófalvi Sándor erdélyi fafaragó.

 

A Hortobágyi Madárpark főépülete az 1950-es években egyike volt a hortobágyi kényszermunkatábor épületeinek. Az itt élt több száz áldozat nevét a ház falán elhelyezett emlékfal őrzi, alapjai máig változatlanok. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support