Kilenclyukú híd

Hortobágyon található a Kilenclyukú híd, az Alföld és Magyarország egyik jelképe is, amelyet mindenkinek érdemes legalább egyszer megcsodálnia.

A jellegzetes külsejű híd klasszicista stílusban épült és a Hortobágy folyó két partját köti össze. A folyónak is van különlegessége, ugyanis nincs forrása, így képes visszafelé is folyni. A híd teljes hossza 167,3 méter, s ezáltal a Kilenclyukú híd Közép-Európa leghosszabb közúti kőhídja. 1827 és 1833 között épült egy régi fahíd helyére, amely addigra már cserére szorult. Ezen a hídon keresztül hajtották állataikat a debreceni marhakereskedők Szolnok és Bécs felé is.

1825-ben döntött úgy Debrecen város vezetése, hogy a fahíd helyére új kőhidat építenek, s három helyi építőmester közül választották ki a nyertest, Povolny Ferencet. A híd építéséhez a Magyar Királyi Kamara is hozzájárult. 1833 nyarán adták át az új építményt, amely több mint 100 évig állt háborítatlanul. Először az 1980-as években újították fel. 1999-ben a Kilenclyukú az UNESCO Világörökség részévé vált.

A hídhoz számos legenda is kapcsolódik. Az egyik legismertebb szerint a híres betyárt, Rózsa Sándort az egyik alkalommal bekerítették a pandúrok, amikor a közeli csárdában iszogatott. Ő ekkor lóra pattant, hogy átkeljen a túlpartra, ám ekkor még nem volt híd a folyó fölött. Ezt látván kilenc szeretője egymás nyakába borulva segített a betyárnak átkelni a Hortobágyon.

Megközelítés: 

4071 Hortobágy, Petőfi tér

GPS: 47.5822816, 21.1489723

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support