Karikás ostor

A magyar pásztorember fő és legdíszesebb munkaeszköze a karikás ostor, melyet a honfoglalás előtti, keleti időkből eredeztetnek, s mind a mai napig használnak és készítenek a hortobágyi csikósok, gulyások. A szép ostor a pásztornak nemcsak használati tárgya, hanem dísze, címere is volt, mellyel mesterien bánt, s használt a rablók és a vadállatok ellen is. Nevét az ostor több ágból álló nyaki részét összekapcsoló réz- vagy vaskarikáról kapta. A hortobágyi pásztorember, ki karikását legtöbb esetben maga készíti, annak markolatát intarziaszerű berakással díszíti, más néven kiveri a karikás nyelét. A leggyakrabban használt motívumok olyan jellegzetes pusztai elemek, mint a gémeskút, szürkemarha, racka, puli kutya, Kilenclyukú híd. 

Örömünkre szolgál, hogy a karikás ostor 2015-ben bekerült a Megyei Értéktárba is, mint a magyar pásztorművészet egyik kiemelkedő értéke. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support