Házi bivaly

A bivaly egyik legősibb háziállatunk, a népvándorlás során jutott az avarok közvetítésével Ázsiából a Kárpát-medencébe. Déli származású faj, nálunk csak zárt istállóban tud áttelelni, mert nincs téli szőrzete. Nyáron időszakonként szüksége van arra, hogy lehűtse magát egy pocsolyában vagy sárban, így védekezik az élősködők és a felmelegedés ellen. Ha támadás éri, rövid távon gyorsabban fut, mint egy ló. Húsa magas vastartalmának köszönhetően nagyon ízletes. Korábban igásállatként tartották. Olaszországban fejik őket és tejükből készül a valódi mozarella sajt. Kiváló igavonó képességének köszönhetően a mezőgazdaságban a 20. század elejéig elterjedt volt, míg a gépek végleg ki nem szorították. Az ezredfordulóra állománya két kisebb gulyára korlátozódott, melyek közül az egyik a Hortobágyon élt. Napjainkban létszámában lassú növekedés tapasztalható. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support