Házi bivaly
A bivaly egyik legősibb háziállatunk, a népvándorlás során jutott az avarok közvetítésével Ázsiából a Kárpát-medencébe. Déli származású faj, nálunk csak zárt istállóban tud áttelelni, mert nincs téli szőrzete. Nyáron időszakonként szüksége van arra, hogy lehűtse magát egy pocsolyában vagy sárban, így védekezik az élősködők és a felmelegedés ellen. Ha támadás éri, rövid távon gyorsabban fut, mint egy ló. Húsa magas vastartalmának köszönhetően nagyon ízletes. Korábban igásállatként tartották. Olaszországban fejik őket és tejükből készül a valódi mozarella sajt. Kiváló igavonó képességének köszönhetően a mezőgazdaságban a 20. század elejéig elterjedt volt, míg a gépek végleg ki nem szorították. Az ezredfordulóra állománya két kisebb gulyára korlátozódott, melyek közül az egyik a Hortobágyon élt. Napjainkban létszámában lassú növekedés tapasztalható.