Gyöngytyúk leves (4 személyre)
Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk
4 szál sárgarépa
4 szál petrezselyem
1 db zeller
1 db karalábé
1 db zöldpaprika
1 db egész vöröshagyma
1 db egész burgonya
2 dkg só / egy csapott evőkanál/
1 dkg egész bors
pár szál petrezselyem zöld
pár szál zellerlevél
1 db száraz csöves paprika
1 db tisztított fokhagyma
A jól megtisztított és megmosott szárnyast nagyobb darabokra vágjuk. Fazékba tesszük és felöntjük 3 liter hideg vízzel, és a tűzhelyre tesszük főni. Hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagymát, és az egész borsot. Lassú egyenletes tűzön főzzük, hogy a leve tiszta maradjon. Amikor hús felfővésben van, a habját finom szűrővel leszedjük, hozzáadjuk a sót, a fűszereket és a zöldségeket. Amikor a hús puha lesz, akkor a tűzhelyet elzárjuk és egy jó negyed órát hagyjuk a levesünket pihenni. Majd különszedjük a húst és a zöldségeket, kockára vágjuk. A húslevest finomszűrőn leszűrjük. Mindig forrón tálaljuk.