Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Gólyaelengedés a Hortobágyi Vadasparkban

2023.03.15. @ 10:00 - 16:00

Március, a tavasz első hónapja: ébredezik a természet fagyos álmából, virul a hóvirág, a hajnali és alkonyi órák énekes rigók strófáitól hangosak. Sorra térnek vissza vándormadaraink. Kevés madár érkezése olyan látványos, és kedves mind gyerekeknek, mind felnőtteknek, mint a fehér gólyáké, melyek kelepelése első ízben jelzi, közeledik a jó idő. Köszöntsük együtt a tavaszt a Hortobágyi Vadasparkban!

A képen gólyák egy csoportja

Március 15-én, nemzeti ünnepünkön szabadon engedjük a nálunk telelt, megerősödött gólyáinkat. Az európai gólyák vonulása már a bibliai idők óta ismeretes. Vonulásuk oka azonban nem a hideg időjárás, hanem a táplálékbázisuk beszűkülése. Az év során két időpontban történik a mentett gólyák elengedése: tavasz idusán, március közepén, s nyár búcsúztatóján, augusztusban. A sérült vagy legyengült, befogott gólyáink között mindig akadnak olyanok, melyeket a szakemberek úgy ítélnek meg, hogy kondíciójukból adódóan nem állnak készen a vonulásra. A nálunk telelő, feltáplált példányokat tavasszal engedjük vissza a természetbe, mint a kikelet hírnökeit.

A képen egy gólyapár

Programunk: Gólyavédelmi előadás, Fehér gólyák látványgyűrűzése, Gólyák szabadon engedése

Részvételi díj: vadasparki belépőjegy ára: felnőtt: 2200 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 1700 Ft/fő, családi (2 felnőtt, 1 vagy 2 gyerek): 5850 Ft/család

A Hortobágyi Vadaspark kizárólag a nemzeti park buszával közelíthető meg, mely 10.00 és 14.00 óra között minden egész órában indul a Hortobágyi Csárda parkolójából. Jegyvásárlás a busz indulása előtt a Hortobágyi Csárda Tourinform irodájában.

A program időjárásfüggő!

További információ: 52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-15.45)

Részletek

Dátum:
2023.03.15.
Időpont:
10:00 - 16:00

Szervező

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Helyszín

Hortobágyi Vadaspark
Malomháza
Hortobágy, Magyarország
+ Google Térkép
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support