Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

E-bike túra a Hortobágy dél-nyugati pusztáin

2021.07.29. @ 05:30 - 14:00

A túrára való jelentkezés lejárt, így több jelentkezést nem tudunk fogadni!

  • Időpont: 2021. július 29. (csütörtök) 8.00
  • Útvonal: Nagyiván- Kunmadaras- Mihályhalma- Sáros-ér-Nagyiván
  • Túra hossza: 48 km
  • Túra nehézsége: Közepes
  • Túra időtartama: Egész napos (kb. 8 óra)
  • Szintemelkedés: 0 m
  • Ár: 11.000 Ft/fő, amely tartalmazza a kerékpárok használatát, a túravezetést, 2-szeri frissítőt, 1 slambuc ebédet.

Indulás: 5.30, Nagyiváni Tájház

Kérjük, hogy a túra indulási ideje előtt 15 perccel érkezzenek meg a helyszínre!

A túrára való jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé. Előzetes utalással vagy SZÉP kártyás előlegfizetéssel tudják a túra díját kiegyenlíteni.

Fontos információ:

A túraútvonal legnagyobbrészt nyílt, szikes gyepek területén fog végighaladni, amely során az árnyékos megállók száma erősen limitált. Még a jó kondíciójú embereket is megviselhetik az előbb említett környezeti hatások, ezért arra kérjük Önöket, hogy a túra kiválasztásánál ezt vegyék figyelembe! A kijelölt kerékpárút főleg földutakon halad végig, szilárd burkolatú út csak kismértékben van jelen.

A túra leírása:

A kerékpártúra a Nagyiváni Tájház épületétől fog indulni, illetve ide is fog visszaérkezni. Utunk során betekintést nyerhetünk a Hortobágy dél-nyugati pusztáinak életébe, illetve azok páratlan élővilágába. A Kunmadarasi-puszta a nemzeti park egyik gyöngyszeme, ahol a Hortobágyra jellemző tájképi sajátságok, a pusztai formakincs és az élővilág karakterisztikus képviselőinek jelenléte rendkívüli értékkel járul hozzá a terület kuriózum jellegéhez. A töretlen látóhatárt csak néhány pásztorkunyhó, gémeskút és szarvasmarha gulya töri meg a több ezer hektáros gyepterületen. Ebben a régióban a megfelelő időjárási körülmények esetén látványos délibábok alakulnak ki, amely során az előbb említett építmények „úsznak” a pusztában, illetve méretük többszörösére nő. A túra alatt a Kunkápolnási-mocsár vizes élőhelyeinek egy részét is megtekinthetik az ideérkezők, illetve érintjük a már felszámolt egykori bombázólőtér területét is. A Nádudvar határában fekvő Borzas-puszta az egyik legstabilabb élőhelye hazánk egyik karizmatikus madarának, a túzoknak. A túra véghajrájában pedig megtekinthetjük a Nagyiváni-pusztát is, amelyet a Sarkad-Sároséri-főcsatorna partján közelítünk meg. Utóbbi mesterséges csatorna kanyarulatos medre jól megmutatja a több ezer éves természetes vízfolyások útját, ami ugyan már gátak közé lett szorítva, azonban gazdag növény- és állatvilága jól szemügyre vehető.

A túra megközelítőleg felénél, munkatársaink hűtött vízkészlettel várják a túrázókat, hogy fogytán lévő készleteiket fel tudják frissíteni.

Részletek

Dátum:
2021.07.29.
Időpont:
05:30 - 14:00
Esemény kategória:

Helyszín

Nagyiváni Tájház
Nagyiván, 5363 Magyarország + Google Térkép
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support