Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Csillagászati bemutatók a Világörökségünk, a Puszta Napja alkalmából

2023.04.22. @ 17:30 - 22:00

A Világörökségünk, a Puszta Napja alkalmából 2023. április 22-én és 23-án csillagászati bemutatót tartunk, mely programokról alább olvashatnak.

 

Csillagles a Hortobágyi Vadasparkban – 2023. április 22. (szombat)

 

A csillagok megfigyelése kiváló esti programot nyújt bárki számára. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park adottságai csak még tovább fokozzák az élményt, hisz a fényszennyezés hatása mérsékelt, így sokkal több csillag válik láthatóvá innen. A Hortobágyi Nemzeti Park túrát szervez a csillagok megfigyelésére 2023. április 22-én (szombaton) a Hortobágyi Vadasparkban.

A képen pelikánok a naplementében

A vadasparki buszjárat a Hortobágyi Csárda parkolójából viszi be a vendégeket a vadasparkba, a busszal az utazás kb. 10 perc. Ezt követően a vendégek a sötétedésig a park éjszakázni készülő nappali, illetve az ébredező éjszakai lakóival ismerkedhetnek meg egy szakvezető kíséretében. A vadasparki szakvezetés után a csillagászati program során a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban a lakott területektől távol eső, zavaró fényektől mentes Vadasparkban rövid előadás után megismerkedünk a tavaszi csillagos égbolttal, a csillagképekkel, a hozzájuk fűződő pásztorhagyományokkal. Távcsővel megnézzük a Naprendszer aktuálisan látható bolygóit (az első negyed előtti vékony Holdsarló kráterei, hegyei, a Vénusz sarlója, a Mars hósapkája) és a világűr távoli objektumait (nyílthalmazok, galaxisok, stb.).

A csillagászati program után a vendégeket a nemzeti park busza a Hortobágyi Csárda parkolójába szállítja vissza.

Találkozó: 2023. április 22. (szombat) 17.30, Hortobágyi Csárda parkolója (Hortobágy, Petőfi tér 1.)
A program vége: kb. 22.00
Minimum létszám: 10 fő, maxiumum létszám: 40 fő

Részvételi díj: 3 700 Ft/felnőtt; 3 200 Ft/gyerek; 10 500 Ft/család (2 felnőtt, 1 vagy 2 gyerek), melyet a buszra történő felszálláskor kizárólag készpénzben lehet kifizetni.

A programot kizárólag derült ég esetén tartjuk meg! A programra előzetes bejelentkezés szükséges, mely az alábbi elérhetőségen tehető:
HNP Látogatóközpont
52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-15.30 között)

 

A képen egy bolygó látható

 

 

Csillagles Hortobágy-halastón – 2023. április 23. (vasárnap)

 

A csillagok megfigyelése kiváló esti programot nyújt bárki számára. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park adottságai csak még tovább fokozzák az élményt, hisz a fényszennyezés hatása mérsékelt, így sokkal több csillag válik láthatóvá innen. A Hortobágyi Nemzeti Park túrát szervez a csillagok megfigyelésére 2023. április 23-án (vasárnap) a Hortobágy-halastavi bemutatóterületen.

 

A csillagászati program során a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban a lakott területektől távol eső, zavaró fényektől mentes Hortobágy-halastón rövid előadás után megismerkedünk a tavaszi csillagos égbolttal, a csillagképekkel, a hozzájuk fűződő pásztorhagyományokkal. Távcsővel megnézzük a Naprendszer aktuálisan látható bolygóit (az első negyed előtti vékony Holdsarló kráterei, hegyei, a Vénusz sarlója, a Mars hósapkája) és a világűr távoli objektumait (nyílthalmazok, galaxisok, stb.).

 

Találkozó: 2023. április 23. (vasárnap) 19.30, Hortobágy-halastavi Kisvasút régi indítóállomása (33-as főút 67 kmkőnél lekanyarodva a főútról Hortobágy-halastó irányába a bekötőúton további kb. 2 km)
A program vége: kb. 22.00
Minimum létszám: 10 fő, maxiumum létszám: 40 fő

Részvételi díj: 2 300 Ft/felnőtt; 1 500 Ft/gyerek; 5 700 Ft/család (2 felnőtt, 1 vagy 2 gyerek), melyet érkezéskor a kollégánál kizárólag készpénzben lehet kifizetni.

A programot kizárólag derült ég esetén tartjuk meg. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, mely az alábbi elérhetőségen tehető:
HNP Látogatóközpont
52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-15.30 között)

Részletek

Dátum:
2023.04.22.
Időpont:
17:30 - 22:00

Szervező

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Helyszín

Hortobágyi Vadaspark
Malomháza
Hortobágy, Magyarország
+ Google Térkép
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support