Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterület

Tájtörténeti barangolásra hívja az időben az Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterülete: Európa egyik legnagyobb füves pusztája, a Hortobágy valamikor nyílt árterek, mocsarak, löszös és szikes puszták, gyepek és erdők mozaikja volt. Itt ezeket a változatos felszíni formákat ismerheti meg, miközben káprázatos madárvilág tárul a szeme elé.

Az Egyek-pusztakócsi mocsárvilág valaha közel tízezer hektáron terült el Ohat–Egyek–Tiszafüred határában, víz utánpótlása azonban a 19. században végzett folyószabályozási munkálatok következtében megszűnt. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megalakulását követően egyik elsődleges feladatának tartotta ennek a területnek a rehabilitációját.  

A tanösvény egyik érdekessége a Tisza által épített homokhát, ahol a 80-as évek végéig zajló homokkitermelés meredek falat hagyott a partifecskék és gyurgyalagok számára. 

A tanösvényen található Górés tanya, ahol megismerhető a Filagória-halom, és ennek kapcsán a kurgánok, kunhalmok története. Itt található a Górési Madármentő hely is, ahol az ott folyó munkába is betekintést nyerhetnek a vendégek bemutató volierek segítségével. 

A bemutatóterület kultúrtörténeti emléke a Meggyes csárda. Itt egy kiállítás látható, a berendezett három helyiség a Meggyes csárda századfordulós hangulatát idézi fel.

A tanösvény bejárható gyalogosan, illetve kerékpárral is, tavasztól őszig pedig vezetett túrákon is részt vehetnek a látogatók, ahol a Meggyes csárda és Górés tanya területére kalauzolják el a résztvevőket.

Jegyárak:

A tanösvények, bemutatóterületek nemzeti parki belépőkártyával látogathatók.

Nemzeti parki belépőkártya
Jegytípus Napi jegy Heti jegy Éves jegy
Felnőtt    2 300 Ft   6 500 Ft    30 000 Ft 
Gyerek/diák/nyugdíjas    1 500 Ft    3 900 Ft 
Családi (2 felnőtt, 2 gyerek)    5 700 Ft  15 600 Ft 

Belépőkártya váltható: 

  • Halászbárka Halastavi Fogadóközpont
  • Tourinform Hortobágy a Hortobágyi Csárda épületében
  • hnp.jegy.hu

Megközelítés: Autóval a 33-as főút 54-es kilométerköve közelében található a tanösvény kiindulópontja, mely Kócsújfaluval szemben kezdődik (parkolás Kócsújfaluban).

GPS: 47.548036, 20.928650

Látogatási szabályzat: https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/oldal/latogatasi-szabalyzat 

Letölthető e-book: 

https://www.hnp.hu/uploads/files/turizmus/tan%C3%B6sv%C3%A9nyek/G%C3%B3r%C3%A9si%20tan%C3%B6sv%C3%A9ny/tanvezeto_belso_goresi_tanosveny.pdf 

További információ:

Tel.: +36 (52) 589-000

E-mail: info@hnp.hu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support