Daru

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara.

Jelenleg 15 faj és 4 nemzetség él 5 kontinensen.

Megjelenésük:

A darvak testhossza 100-130 cm, szárnyfesztávolságuk 180-240 cm, testtömegük 4500-6000 gramm. A fiatalkori tollazatuk eltér a felnőttekétől. 

Párválasztás:

Kb. 3 éves korukra lesznek ivarérettek. A darvak egy életre választanak párt. Párzáskor territoriális viselkedés a jellemző, a hímek tánccal és hangokkal udvarolnak a tojónak. A világon kb. 210-250 ezer pár, míg Európában 100-120 ezer pár daru él.

Fészkelés:

A Magyarországra érkező darvak nagy része Észak-Európában költ. Tipikus fészkelőhelyek a láp-és mocsárvidékek, erdőkkel tarkított nádasok, elöntött szántóföldek. Egyszerre általában 2 tojást raknak és a vonulásig gondoskodnak fiókáikról. 

Táplálkozás:

Fészkeléskor fehérjegazdag élelmet keresnek. Gyakran kerülnek terítékre náluk a különböző puhatestűek, rovarok, kétéltűek, hüllők, kisebb emlősök. Vonuláskor szénhidrátban gazdag élelmet választanak, úgy mint a kukorica (Magyarországon ez a fő táplálékuk), burgonya, földimogyoró, pisztácia.

Napi aktivitás:

A darvak éjszakázó helynek általában mocsarakat és sekély vizű halastavakat választanak, ahol ellenségeik nem tudják őket megközelíteni. Nappal a térségben található mezőgazdasági területeket látogatják meg.

Darvak a kultúrában:

A daru kultikus madárnak számít, számos mítosz, legenda és monda kapcsolódik hozzájuk. Észak-Amerikában például számos daruklán létezik, akiknek a daru a totemállata. A magyar néprajzban is megjelenik, különböző nemesi címereken, településcímereken is gyakran láthatunk darvakat.

A darutoll a 17-20. századig fizetőeszközként is szolgált, mivel olyan magas volt az értéke. Ezen kívül nemesi süvegek, pásztorkalapok éke volt, melyet elsősorban magasabb rangú emberek engedhették csak meg maguknak.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support