Csomagajánlatok

A Hortobágy számtalan színes programlehetőséget kínál, egy, két napos vagy még hosszabb idejű kirándulás tervezéséhez. Kedvcsinálóként összeállítottunk pár ajánlatot, de a lehetőségek tárháza végtelen, mint a hortobágyi látóhatár.

 Egy nap a Hortobágyon

A Hortobággyal való ismerkedést a település központjában érdemes kezdeni a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában, ahol minden szükséges információt megkaphat.

Már itt is számtalan látnivaló várja az érdeklődőket, ingyenes kiállítások, ajándékbolt és 3D mozi. A Pásztormúzeum előtti tér 2023-ban teljesen átalakul, érdemes egy sétát tenni itt is.

A délelőtt fennmaradó részében ismerkedjenek meg az ősi puszta vadvilágával a Hortobágyi Vadasparkban.

Hortobágyra visszaérkezve egy kellemes ebédet tölthetnek el a Hortobágyi Csárda teraszán. Ebéd után pedig irány a puszta!

A Mátai Ménes Pusztai fogatozás programja során megismerhetik az igazi pusztai életérzést és eredeti élőhelyükön tekinthetik meg az őshonos magyar háziállatokat.

A nap zárásaként a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjának kávézójának teraszán gyönyörködjön a hortobágyi naplementében.

Két nap a Hortobágyon

A település központjában leparkolva sétáljon el a Hortobágy folyó partjára és készítsük el első hortobágyi fotónkat a Kilenclyukú hídnál.

Tegyen egy sétát a folyóparton a Hortobágy- tanösvényen és a megújult Csárdakertben és ismerje meg a Hortobágyi Csárda történetét és híres vendégeit a Hortobágyi Csárda Kiállításban! A kellemes séta után megéhezve válasszon a csárda étlapjáról a hagyományos pásztorételek és azok mai igényekhez igazodó változataiból.

A délután folyamán ismerje meg a hortobágyi halastavak élővilágát és utazzon Magyarország egyetlen halastavi környezetben futó kisvasútjával. 

Az éjszakai pihenés is garantált, mert Hortobágyon a szállások széles kínálatából válogathat, az egyszerűbb családiastól a magasabb kényelműig.

Hortobágyon járva kihagyhatatlan a Mátai Ménes Pusztai fogatozás programja, ahol lovas kocsival járhatják be Máta-puszta területét, megcsodálva a csikósok bemutatóját, a pusztaötös és az őshonos magyar háziállatokat. De még mielőtt felülne a pusztafogatra egy kávé vagy üdítő erejéig nézzen be a Nyerges presszóba, ahol egy üvegfalon keresztül bepillantást nyerhet a ménes központi istállójának mindennapjaiba. A ménes központjába visszaérkezve szabadon sétálhatnak az istállókban, felkereshetik K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyét is. 

Az ebédet a Hortobágyi Csárda teraszán, élő cigányzene mellett fogyaszthatják el.

A nap további részében nem távolodunk el a település központjától. A Hortobágyi Madárparkban megismerkedhetnek a park kollégáinak országszerte ismert madármentő tevékenységével és ha szerencséjük van még egy műtétet megtekinthetnek. 

A nap zárásaként egy kellemes csónaktúra várja önöket a Hortobágy folyón, ahol szakavatott túravezetők ismertetik meg Önökkel a folyó és a folyópart élővilágával, sőt még egy halászati eszköz bemutatót is útba ejthetnek.

Három nap a Hortobágyon

Hortobágyra érkezve kirándulásukat kezdjék a település központjában található Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban, ahol hasznos tippeket kaphatnak a hortobágyi programokról, látnivalókról. Emellett ingyenes kiállítások, 3D mozi, ajándékbolt és kávézó is várja a vendégeket.

A délelőttöt az őshonos háziállatokat és azok hasznosítási módjait bemutató Pusztai Állatparkban tölthetik, ahova akár ki is sétálhatnak, útba ejtve a közelmúltban felépült gyalogos hidat is, ahonnan nagyszerű látvány nyílik a hortobágyi puszta egy szegletére.

Az állatparki délelőtt és a kellemes séta mindenkinek meghozza az étvágyát, melyet a Hortobágyi Csárda kiváló minőségű alapanyagokból készült ételeivel csillapíthatnak. 

Délután pattanjon nyeregbe, először biciklin, aztán lóháton. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban a számos egyéb programlehetőség mellett kerékpárbérlésre is van mód. Egy könnyű túrával kitekerhet a 3,5 km-re lévő Mátai Ménesbe. A ménes területén az istállók szabadon látogathatók, fogyasszon el egy frissítőt a Nyerges Presszó teraszán, vagy nézzen be K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyébe. Ha lovagolni támad kedve, pattanjon ismét nyeregbe a kezdőtől egészen a tereplovagló szintig.

Az éjszakai pihenés is garantált, mert Hortobágyon a szállások széles kínálatából válogathat, az egyszerűbb családiastól a magasabb kényelműig.

A második napot a Hortobágy természeti értékeinek felfedezésével töltheti. Választhatja akár az egész napot kitöltő Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterületet a Meggyes Csárdát is útba ejtve, vagy a fél-fél napot igénylő Hortobágy-Halastavi vagy Szálkahalmi tanösvényt.

Hortobágy Csillagoségbolt-parkjáról is híres, melyről este megbizonyosodhat a Fecskeház Erdei Iskola Csillagdájában. (Csillagászati programjainkon előre meghirdetett időpontokban és előzetes regisztrációval vehetnek részt.)

Az utolsó napot kezdje a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra, azon belül is a csikósok, juhászok és gulyások mindennapjainak megismerésével a Mátai Ménes Pusztai fogatozásán. Majd kóstolja meg a pásztorok étkeit, a slambucot, a szürkemarha gulyást eredeti formájában a Hortobágyi Csárdában.

Délután ismerkedjen a Hortobágy egykori vadvilágával a Hortobágyi Vadasparkban, majd vegyen részt egy életre szóló kalandban, egy igazi szafari terepjáróval testközelből csodálhatja meg a Przewalski-vadlovakat és a rekonstruált őstulkokat.

A helyben elérhető látványosságokon kívül várja Önöket Hajdúszoboszló, Debrecen, Balmazújváros és a Tisza-tó!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support