Csillagoségbolt- park

Az urbanizáció növekedésével a XX. század második felétől sokszorosára nőtt bolygónkon az éjszakai fényszennyezés. Emiatt egyre kevesebb helyen találunk zavaró fényektől mentes csillagos égboltot, természetes éjszakai tájképet – környezetet.

Kezdetben úgy gondolták, hogy a fényszennyezés csak a szak- és amatőrcsillagászok problémája, vagy a szép csillagos ég elvesztése egyszerű esztétikai kérdés.

Manapság egyre többen ráébrednek arra, hogy a pazarló világítás hatalmas felesleges kiadást jelent, miközben az erre fordított energia megtermelése a klímaváltozást gyorsítja. A fényszennyezés mérséklésére azonban nemcsak gazdasági és környezetvédelmi okokból van szükség, hanem azért is, mert a mesterséges megvilágítás túlburjánzása súlyosan károsítja a környezetünket benépesítő élővilágot. A fényszennyezés miatti tájékozódási zavarok és ütközések következtében – a legszerényebb becslések szerint is – vándormadarak milliói pusztulhatnak el. A „helyben lakó” élővilág éjszakai nyugalmának „feldúlása” pedig az életritmusban és az élettevékenység számos más területén (pl. táplálkozás, szaporodás, rovarok elvonzása élőhelyükről, stb.) indít el helyrehozhatatlan változásokat.

A fényszennyezés tehát nem egyeztethető össze a védett területek alapvető feladatával, mert a közvetlen – de az újabb kutatások szerint a távoli, szórt – fények is megzavarják sok védett állatfajnak (különösen ízeltlábúaknak, kétéltűeknek, madaraknak és denevéreknek) a természetes napi és évszakos ciklusokhoz alkalmazkodó élettevékenységét és élőhelyét. Ráadásul a természetes környezet szerves részét alkotó éjjeli tájkép megóvását is lehetetlenné teszi ez a környezetterhelés (további információk a fényszennyezés hatásairól és az ellene való védekezésről: http://www.termeszetvedelem.hu/fenyszennyezesrol_vilagosan ).

A fenti káros folyamatok megfékezése érdekében a Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság (International Dark Sky Association) kezdeményezésére más szervezetek (UNESCO, IAU, IUCN) közreműködésével a 2000-es évek elején új program indult útjára. Ennek lényege, hogy világszerte csillagoségbolt parkokat hoznak létre olyan térségekben, ahol elenyésző az éjszakai fényszennyezés és megőrizhetők a természetes adottságok. A parkok már meglévő védett területeken (nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek, NATURA 2000 területek) jönnek létre. Hazánkban jelenleg három ilyen park van (a megalakulás sorrendjében, zárójelben a létesítés időpontja) a Zselici (2009), a Hortobágyi (2011) és a Bükki (2017).

A Hortobágyi Csillagoségbolt-parkról további információkat itt http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/hortobagyi-csillagosegbolt-park) találhat.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support