Csillagászat

Nézze meg a saját szemével, hogy milyen a csillagokkal teleszórt égbolt! „Hortobágy, ahol az ég a földet éri”, ahol a horizonttól horizontig szinte zavartalan a látvány, ahol a Tejút, vagy az Állatövi fény felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg az eget kémlelőket. 

Az urbanizáció következtében a 20. század második felétől sokszorosára nőtt az éjszakai fényszennyezés. Emiatt már csak kevés helyen találhatunk zavaró fényektől mentes csillagos égboltot. 

A fényszennyezés csökkentése nem csak gazdasági és környezetvédelmi szempontból fontos, hanem az élővilágot károsító hatása miatt is. Számos madár sérül meg a fényszennyezés miatt fellépő tájékozódási zavarok és ütközések miatt, és akár egész rovarpopulációk tűnhetnek egy újonnan kivilágított helyről. Az életközösségek működését, az élőlények viselkedését is teljesen felboríthatja a természetes éjszakai környezet megzavarása.

A káros folyamtok megfékezése érdekében csillagoségbolt-parkokat kezdtek el létrehozni, ahol elenyésző az éjszakai fényszennyezés és a természetes adottságok is megőrizhetők.

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarországon másodikként, 2011-ben nyerte el a nemzetközi csillagoségbolt-park címet. 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság látogatói számára különböző csillagászati programokat is szervez.  Többek között esti halastavi madarászattal, vadasparki látogatással és kerékpár túrákkal összekötött „csillagsétákon” is részt vehetnek az érdeklődők. A Hortobágy-Mátán található Fecskeház Erdei Iskolában található Csillagda a másik fontos helyszíne ezeknek a programoknak. A Csillagda egy 7 m magas torony tetején található 3 m átmérőjű kupola, melyben kiváló apokromatikus lencsés távcsővel lehet meglesni az égbolt titkait. A program része a csillagképek megismerése, a hozzájuk fűződő pásztorhagyományok, valamint a Hold, a bolygók, kettőscsillagok és mély-ég objektumok bemutatása. 

A csillagászati programok előre meghirdetett időpontokban (és kizárólag derült ég esetén) zajlanak, a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. 

Csoportok részére csillagászati program az alábbi elérhetőségeken igényelhető:

info@hnp.hu

+36 (52) 589-000

A csillagoségbolt parkról bővebb információ itt található: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/hortobagyi-csillagosegbolt-park

A pásztorcsillagászatról bővebben itt lehet olvasni: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/hortobagyi-csillagosegbolt-park/1411/pasztorok-es-a-csillagos-eg

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support