A “Hortobágy természete” Kiállítás

A Hortobágy egy ősi eredetű puszta. Erdőkben szegény, sok helyütt fátlan tájként érte meg az első mezőgazdálkodással foglalkozó népek megjelenését. Itt évezredek óta a legelés, majd a legeltetés teremti meg a természet és az emberi használat harmóniáját. A hagyományos tájhasználat őrzi a biológiai sokféleséget.

A Hortobágy ugyanakkor az ellentmondások hazája, ahol fennmaradt a puszta szigete az intenzívebb használatú agrártájjal körülvéve. Ahol a biológiai sokféleség faji szinten ugyan nem túl nagy, az élőhelyek diverzitása mégis kivételesen gazdag. Ahol harmóniában élt az ember a tájjal, bár ez soha nem volt igazán teljes harmónia, hiszen a gazdálkodók már több mint 2000 éve igyekeznek úrrá lenni a kiszámíthatatlanságon, a táj pedig magán viseli e kísérletek eredményeinek és kudarcainak nyomát.

A kiállítás célja megismertetni a Hortobágy természeti gazdagságát, és a sokféleség megőrzésének fontosságát, amihez a hely szellemét megidéző bevezető kisfilm, virtuális túra, látványos információs panelek, kiegészített valóság élményelemek, pusztai zeneszám komponálás, virtuális madárles, játszósarok is hozzásegít. Továbbá rávilágítani a természeti értékekre, felkelteni a látogató érdeklődését és felkészíteni őt a nemzeti park területén elérhető tanösvény túrákra, természettudományos alapot nyújtani a néprajzi bemutatóhelyek számára.

Megközelítés: 

A kiállítás a HNP Látogatóközpontban található.

Autóval a 33-as főút 72. km közelében lévő körforgalomnál.

4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.

GPS: 47.582278, 21.151161

Árak: ingyenes

Nyitvatartás:

A kiállítás 2022-től várja a látogatókat.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support